Królik i szałwia. Szałwia i masło. Masło i dynia. Dynia i szałwia...Szał!
Recepta na udany związek dla 4 zainteresowanych:
2 udźce z królika
1 łyżka mąki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1/2 selera
1 duża cebula
2 łyżki masła
sos:
2 szklanki bulionu
3-4 gałązki świeżego lubczyku
kilka listków szałwii
3 łyżki śmietany 22%
dodatki:
garść szpinaku
1/2 dyni piżmowej
kilka listków szałwii
łyżka masła
Pokrój dynię na cienkie plastry, skrop oliwą, dodaj szczyptę soli i kilka listków szałwii.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 1/2 godziny.
Przygotuj królika:
Mięso umyj, osusz, posól i popieprz. Otocz w mące.
W garnku rozgrzej masło i obsmaż królika z każdej strony, aż będzie złocisty.
Dodaj pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się przypiekać, wlej bulion i dodaj pokrojone na plastry jarzyny.
Urwij arkusz papieru do pieczenia, namocz go, połóż na garnku i przykryj pokrywką. Wszystko po to, aby uszczelnić naczynie.
Duś mięso około 45 minut.
Wyjmij królika i przy pomocy dwóch widelców, oddziel mięso od kości. Wrzuć z powrotem do garnka.
Zahartuj śmietanę sosem i dodaj do garnka. Zagotuj.
Ugotuj makaron. Dodaj go do garnka z królikiem. Wrzuć szpinak i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło i smaż listki szałwii, aż będą chrupkie.
Układaj danie na talerzach.
Dodaj dynię i szałwię. Szał!
:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz