sobota, 14 czerwca 2014

PROSTO Z KRETY

Po upałach, chwila oddechu, ale jedzenie jak najbardziej pełne słońca. Sałatka kreteńska, po prostu. 

Składniki:
2 bułki orkiszowe
2 pomidory
rukola
1/2 fety
kilka oliwek
1 czerwona cebula (opcjonalnie)
Pokrój bułki na kostkę, skrop oliwą z oliwek i wstaw pod rozgrzanego grilla na kilka minut, aż grzanki będą złociste.
W misce ułóż rukolę. Obierz pomidory ze skórki i pokrój je na cząstki. Dodaj fetę pokrojoną na kostkę, wrzuć oliwki, ewentualnie dodaj cebulę. Skrop dressingiem.

Dressing:
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
odrobina pieprzu
szczypta suszonej bazylii
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Wymieszaj wszystkie składniki i skrop dressingiem sałatkę.



Prawdziwy dotyk lata :))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz