Po upałach, chwila oddechu, ale jedzenie jak najbardziej pełne słońca. Sałatka kreteńska, po prostu.
Składniki:
2 bułki orkiszowe
2 pomidory
rukola
1/2 fety
kilka oliwek
1 czerwona cebula (opcjonalnie)
Pokrój bułki na kostkę, skrop oliwą z oliwek i wstaw pod rozgrzanego grilla na kilka minut, aż grzanki będą złociste.
W misce ułóż rukolę. Obierz pomidory ze skórki i pokrój je na cząstki. Dodaj fetę pokrojoną na kostkę, wrzuć oliwki, ewentualnie dodaj cebulę. Skrop dressingiem.
Dressing:
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
odrobina pieprzu
szczypta suszonej bazylii
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Wymieszaj wszystkie składniki i skrop dressingiem sałatkę.
Prawdziwy dotyk lata :))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz