środa, 18 czerwca 2014

KEBAB, GYROS I SOUVLAKI

Szukałam najlepszego zestawu przypraw, żeby oddać ten smak. Niektórzy- nawet słynni kucharze -  do przygotowania gyrosa lub kebaba polecają gotowe mieszanki. Ale to nie to. 

W końcu udało mi się znaleźć zamiennik. Zamiennik to złe słowo. To zestaw idealny.

Marynata:
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki oliwy

wymieszaj wszystkie składniki marynaty

NA TYM ETAPIE BEZ SOLI!

Szaszłyki:
1/2 kg piersi z indyka
1 cebula
patyczki 
 Mięso pokrój na kostkę. Indyk - może nietypowo, ale zdrowo. Zresztą świetnie się sprawdza w tym zestawieniu. Można jednak użyć dowolnego mięsa - jagnięciny, zbliżając się do Turcji, czy wieprzowiny, stawiając na wariant grecki. Wspólną wypadkową zawsze może być drób.

Kawałki mięsa obtocz w marynacie i zostaw w lodówce nawet na całą dobę.

Patyczki namocz przez kilka minut w wodzie, cebulę pokrój na ćwiartki i porozdzielaj warstwy.
Nadziewaj mięso na zmianę z cebulą. 

Grilluj na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony po kilka minut, aż szaszłyki nabiorą koloru i zaczną być widoczne charakterystyczne dla grillowanych potraw paski.
Posól i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Najlepiej nakryć szaszłyki folią aluminiową, żeby nie wysychały.

moje dodatki:
sałatka z pomidorów, ogórków, cebuli i mięty
jogurt z czosnkiem, skórką z cytryny i miętą
bulgur

ale kebab, gyros czy souvlaki jesz z tym, z czym chcesz. Świetna będzie tradycyjna pita, ryż a nawet wszechobecne frytki. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz