wtorek, 28 października 2014

CZY JESZ MANEESH?

Łatwy w wykonaniu, świetny do wszelkich mezze. Środkowowschodni chleb podany z hummusem, baba ganoush, oliwkami i słodkimi pomidorami, to lepiej niż wakacyjne połączenie.


składniki na ciasto:
500g mąki
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
320 ml letniej wody
oliwa z oliwek


dodatki:
sezam
zatar
sumak
sól morska



Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże.
Wlej 3/4 wody i wymieszaj palcami.
Dodawaj powoli resztę wody, dopóki ciasto zacznie odchodzić od miski i składniki się połączą. 
Polej ciasto odrobiną oliwy i zacznij wyrabiać.
Gdy będzie miękkie i elastyczne, przełóż je do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. 
Wyłóż formę do pieczenia papierem.
Wyjmij ciasto na blat, uderz w nie pięścią, aby pozbyć się powietrza i podziel je na 2-3 części. Uformuj z każdego kawałka kulę i rozwałkuj, formując koło.
Skrop oliwą i posyp dodatkami. 
Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Piecz chlebki około 15 minut. 


na podst. przepisu Paula Hollywooda "How to bake"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz