sobota, 22 listopada 2014

MINI KEBAB, MAXI SMAK

Sposób na domowego kebaba. Dobre mięso, kilka przypraw i piekarnik. Sprawdzi się każde mięso, choć prawdziwego smaku na pewno doda jagnięcina. Świetna będzie na przykład łopatka z odrobiną tłuszczu, który sprawi, że mięso nie będzie suche.


Składniki:
 1/2 kg mięsa
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
skórka otarta z cytryny
duża szczypta soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa z oliwek



Zmiel mięso, dodaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Uformuj w kształt mini kebaba. Skrop oliwą i szczelnie zawiń w folię aluminiową. 
Najlepiej, żeby mięso poleżakowało przynajmniej pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,  i piecz przez pół godziny.
Wyjmij mięso,  zdejmij folię, wbij w szerszą część szpadkę i dopiekaj aż kebab zacznie się przyrumieniać. Co kilka minut obracaj, żeby mięso równomiernie się przypiekło. 



Świetnie smakuje z prostym sosem czosnkowym.

Składniki:
1 jogurt grecki
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
olej z orzechów laskowych
zioła

Zmieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól i cytrynę. Wymieszaj, skrop olejem i posyp ziołami, np. kwiatami czerwonej bazylii.


No i oczywiście przydadzą się też inne dodatki - pita, surówka, sos barbecue, tabasco, świeży szpinak. Lista nieograniczona.


:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz