Delikatny, puszysty, nieźle nadziany. Słodki i pyszny.
spód:
65 g masła
300 g herbatników digestive
masa:
600 g sera 3-krotnie mielonego
200 g drobnego cukru
4 jajka
1 żółtko
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
kilka kropli extraktu waniliowego
300 g kwaśnej śmietany
pół szklanki rodzynek
1 torebka czarnej herbaty
Roztop masło. Rozkrusz ciasteczka, tak aby przypominały bułkę tartą. Połącz z masłem i wyłóż do foremki (22 cm). Dokładnie dociśnij spód i boki. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę - zmiksuj ser i raz po raz dosypuj cukier. Miksuj, aż masa będzie puszysta. Teraz po kolei dodawaj jaja i na końcu extra żółtko.
Dodaj skórkę z cytrusów i wanilię. Wyłącz mikser i delikatnie wmieszaj śmietanę.
Do kubka wsyp rodzynki, dodaj torebkę herbaty i zalej wrzątkiem. Po kilku minutach odcedź. Wmieszaj do masy.
Wyjmij foremkę z lodówki, wlej masę i wstaw do brytfanki z gorącą wodą. Piecz w 140 stopniach C około godziny.
Wyłącz piekarnik i zostaw sernik kilka godzin do ostygnięcia. Potem schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
posyp pistacjami i cukrem pudrem, albo polej miodem
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz