środa, 14 stycznia 2015

CHWILE Z FILO

Trzeba się z nim delikatnie obchodzić, smarować masłem, nie pozwolić wyschnąć, szybko zjeść i od razu zacząć myśleć o kolejnym. Ciasto filo to tylko chwila. Chwila na przyrządzenie i chwila na jedzenie.


Propozycja nr 1
kilka arkuszy ciasta filo
1/4 kostki masła
250 g serka mascarpone
3 łyżki miodu
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 jabłko
łyżka posiekanych, niesolonych pistacji


Arkusze ciasta przytnij do wielkości foremki. 
Roztop masło.
Wymieszaj ser z miodem i skórką z cytryny.
Smaruj każdy płat masłem, co drugi ricottą.
Na wierzchu połóż plastry jabłek i posyp pistacjami.


Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut.


Propozycja nr 2
kilka arkuszy ciasta filo
1/4 kostki masła
2-3 jabłka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
garść rodzynek
łyżka niesolonych pistacji


Obierz jabłka, pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem.
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po kilku minutach odcedź i zmieszaj z jabłkami.
Roztop masło.
Każdy arkusz ciasta smaruj roztopionym masłem. 
Na ostatnim ułóż jabłka i zwijaj ciasto jak roladę.
Wierzch posmaruj masłem i posyp pistacjami.


Piecz około 30 minut w 190 stopniach.
Posyp cukrem pudrem.

:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz