wtorek, 27 stycznia 2015

DUŻO WOLNEGO CZASU I JESZCZE WIĘCEJ PRZYJEMNOŚCI...

Pół internetu, 50 wpisów, z czego 20 nie na temat. Bo temat to wołowina. I to KULINARNA. Nie tam, taka zwykła, z krowy, której już nikt nie chce. Długo szukałam pomysłów jak upiec łopatkę wołową. Na stronie producenta spis też ograniczony. No cóż, przepisów brak. Trzeba wymyślić własny.


Najwyraźniej każdy ma swój sposób i każdy przechodzi swoje próby. Od 90 stopni C do 230 (nawet!) Czas pieczenia? U każdego inny, nawet w podobnych temperaturach.



Czas pieczenia co prawda inny, ale etapy produkcji zbliżone.  

ETAP I


MARYNATA
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki miodu
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 szklanki sosu sojowego
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/2 szklanki czerwonego wina
1-2 gałązki rozmarynu
1 kg łopatki wołowej


Połącz wszystkie składniki i obtocz marynatą mięso. Zostaw je w przyprawach na całą noc. 




Teraz ważny moment: 

ETAP II

OBSMAŻANIE
bawełniany sznurek do mięsa
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 cebule

Wyjmij łopatkę z marynaty i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Zwiąż mięso sznurkiem, tak aby nadać mu po upieczeniu konkretny kształt i obsmaż na łyżce masła i oleju rzepakowego. Trzeba to zrobić szybko i z każdej strony. Mięso musi nabrać apetycznego koloru.
Wyjmij mięso, a na tłuszcz po smażeniu wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. I podsmaż na lekko złoty kolor.



ETAP III

DUSZENIE

Rozgrzej piekarnik do 110 stopni C.
Przełóż mięso do cebuli i zalej do połowy wrzątkiem. Wkrusz kostkę rosołową albo bulionetkę (to  nie zbrodnia!).
Garnek przykryj zmoczonym w wodzie papierem do pieczenia i pokrywką. Wstaw do piekarnika i zapomnij na 3 godziny.



ETAP IV

ODPOCZYWANIE

Wyjmij mięso z garnka i szczelnie owiń folią aluminiową. Daj mięsu odpocząć przynajmniej 1o minut.



ETAP V

JEDZENIE

Zdecydowanie najfajniejszy etap :)

Smacznego :))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz