poniedziałek, 9 marca 2015

PROSTA SAŁATKA (PRZED)WIOSENNA

Młode, kruche i delikatne listki. Lekko pikantna mizuna, zdecydowany smak czerwonej batawii i pak choi. Fantastyczna mieszanka fit & easy. Czasami trudno przejść obojętnie obok nowości  serwowanych w Biedronce.
Przy takim zestawie niezwykłych sałat, nie trzeba zbyt wielu składników. Wystarczą 3 świetnie pasujące razem. A do tego dressing.
Składniki:
(dla 2 osób)
2 piersi z kaczki
1 dojrzałe mango
3-4 garści mieszanki sałat
Rozłóż na talerzu sałatę, obierz mango i pokrój na paseczki. 
Przygotuj piersi z kaczki - natnij skórę, posól, popierz i połóż na zimnej patelni skórą do dołu. W miarę rozgrzewania się patelni, tłuszcz będzie się wytapiał, gdy skórka zacznie się mocno rumienić, przerzuć mięso na drugą stronę.
Gdy kaczka zrumieni się z obu stron, przełóż ją do piekarnika na 15 minut (około 160 stopni C),, wyjmij, przykryj folią aluminiową i odczekaj kilka minut.
 Dressing:
1 łyżeczka dżemu z pomarańczy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta pieprzu
3 łyżki oliwy z orzechów laskowych
Pokrój kaczkę na plasterki, połóż na sałacie i mango. Skrop dressingiem i podawaj.
  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz