niedziela, 8 marca 2015

SZTUKA MIĘSA SZTUKĄ NIE JEST

Porządny kawał mięsa gotowany w warzywnym bulionie. Powoli, bez pośpiechu. Niewiarygodnie łatwe danie, niewiarygodnie niezajmujące w przygotowaniach, niewiarygodnie smaczne. Na ciepło, na zimno, na każdą porę dnia.

Składniki:
3/4 kg wołowiny (łopatki, karkówki bądź udźca)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1 1 por
1 listek laurowy
pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Do garnka z zimną wodą włóż mięso i powoli zagotuj. Zbierz szumowiny, najlepiej zrobić to małym sitkiem. Gdy nic się już nie zbiera na powierzchni, dodaj pozostałe składniki. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj przez około 3 godziny.

Możesz podawać na ciepło z sosem chrzanowym, albo pokroić w cienkie plastry do kanapek.
Esencjonalny bulion wykorzystaj jako bazę do zupy.
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz