niedziela, 28 czerwca 2015

CZEREŚNIOWO-JEŻYNOWE

Wszędzie truskawki i rabarbar. A czereśnie, a jeżyny? Pojawiają się na tak krótko, dlatego ciasto też nie może być skomplikowane.

Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki czereśni
1/2 szklanki jeżyn

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Ubij masło i cukier na białą i puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy. Ubij białka i powoli połącz z ciastem.



Natłuść foremkę (20 cm) i wyłóż spód papierem do pieczenia. Przełóż ciasto a na wierzchu ułóż owoce.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Proste, szybkie, sprawdzone i pyszne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz