Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki czereśni
1/2 szklanki jeżyn
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubij masło i cukier na białą i puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszaj do masy. Ubij białka i powoli połącz z ciastem.
Natłuść foremkę (20 cm) i wyłóż spód papierem do pieczenia. Przełóż ciasto a na wierzchu ułóż owoce.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Proste, szybkie, sprawdzone i pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz