czwartek, 11 czerwca 2015

ZUPA ZUPEŁNIE ZE SŁOŃCA




Słynna włoska, zupa chlebowo-pomidorowa. O tej porze roku niezwykła. Pełna smaku dojrzałych w słońcu pomidorów, aromatycznej bazylii i chleba, koniecznie na zakwasie.

 

Składniki dla 4-6 osób

2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, w plasterkach
200g dobrego chleba na zakwasie
2 szklanki bulionu
½ szklanki listków bazylii
1 łyżeczka cukru
Oliwa z oliwek
Świeżo mielony, czarny pieprz



Obierz pomidory. Na grzbiecie zrób nacięcie na krzyż, włóż pomidory do wrzącej wody i zostaw na 3 minuty. Wyjmij i obierz. Do rondla wlej oliwę, dodaj czosnek i delikatnie podsmażaj przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory i duś około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Z chleba odetnij skórkę, a środek pokrój na mniejsze cząstki. Do pomidorów dodaj chleb, bulion, bazylię i cukier. Zamieszaj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym pieprzem.


 :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz