niedziela, 2 sierpnia 2015

KRUCHE Z KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Proste i pyszne ciasto ze sporym dodatkiem kruszonki, pełnoziarnistej mąki, czyli - bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej
125 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g masła
100 g płatków owsianych
1 żółtko
2 łyżki pełnotłustego mleka albo śmietanki 
75 g orzechów laskowych
1 1/2 szklanki jagód

 Wsyp oba rodzaje mąki do miksera, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Wrzuć zimne, pokrojone na kawałeczki masło. Zmiksuj. Dodaj płatki. Wymieszaj jajko z mlekiem i dodaj do masy. Zmiksuj. 
3/4 mieszanki wyłóż w formie do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 15 minut, aż ciasto zacznie się przypiekać.

 Do pozostałej masy dodaj posiekane orzechy. 
Wyjmij blaszkę, wyłóż jagody - można je oprószyć cukrem - na wierzchu posyp orzechową kruszonką.
Wstaw do piekarnika jeszcze na 30 minut. 

 Ciasto można przygotować z różnymi owocami. Świetny będzie agrest czy czerwone porzeczki. A jesienią jabłka.
Bazowy przepis na podstawie książki Annie Rigg "Summer berries & autumn fruits".

 :)

1 komentarz: