sobota, 4 maja 2013

JABŁKA W SZLAFROCZKACH



"Wszystko, co dobre w życiu, jest nielegalne, niemoralne albo tuczące"                                             powiedział niejaki Artur Bloch, ale nie miał racji. Jabłka w szlafroczkach są legalne, moralne i całkiem dietetyczne... 




Składniki:


1 i 3/4 szklanki mąki

1 jajko
1 żółtko
kostka masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 obrane i pokrojone na cząstki jabłka

Masło posiekaj z mąką, dodaj jajko i żółtko, szybko zagnieć ciasto. 

Uformuj kulę i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ciasto podziel na 3 części. 
Każdą z nich rozwałkuj na długi pasek. 
Wycinaj kwadraty. Na każdym połóż cząstkę jabłka. 
Zlepiaj brzegi. 
Piecz w temperaturze 225 stopni przez 20 - 25 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste.



                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz