Pierogi przebyły długą drogę. Ruskie, którymi zajadamy się w Polsce, z Rosją niewiele mają wspólnego. Pochodzą z Rusi Czerwonej czyli południowo-wschodnich kresów dawnej Polski.
Serowo-ziemniaczany farsz to polsko-ukraiński wynalazek, wymyślony we Lwowie. Pierogi, które my nazywamy ruskimi, Ukraińcy zwą polskimi. Ale jakby ich nie nazywać, są obłędnie pyszne. Szczególnie w wersji mojej babci, która przebyła drogę podobną jak pierogi ruskie.
Składniki
ciasto:
1 kg mąki
szczypta soli
łyżeczka masła
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajko, sól i masło. Posiekaj składniki nożem. Dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie miękkie i elastyczne, rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy nałóż farsz i dokładnie zlepiaj brzegi tworząc falbankę.
farsz:
2 kg ziemniaków
1/2 kg półtłustego twarogu
2 cebule
sól, pieprz
Obierz ziemniaki, zagotuj, ostudź. Podduś na maśle poszatkowane cebule. W maszynce do mięsa zmiel ziemniaki na przemian z serem i cebulą.
Dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz