Kucharz był przerażony. Książę zachwycony, bo smak naleśników okazał się niebiański.
Ciekawe jaka historia towarzyszyła piszingerowi, którego autorem jest Oskar Pischinger, oczywiście wiedeński cukiernik.
Sposób na piszingera:
paczka suchych wafli
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 kostka masła
1 szklanka mleka w proszku
czubata łyżka kakao (b. dobrej jakości)
konfitura porzeczkowa
Do rondelka wsyp cukier, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj masło, roztop. Dodaj mleko, wymieszaj aż granulki się roztopią. Przesiej kakao. Wymieszaj i nie dopuść do wrzenia!
Smaruj każdy wafel starannie (szczególnie przy brzegach). Przedostatni posmaruj konfiturą. Świetnie sprawdza się z czarnej porzeczki, wiśni albo żurawinowa.
Gdy wszystkie wafle są posmarowane, zawiń je w folię i porządnie obciąż. Najlepiej kulinarną wiedzą!
3xP - prosty, pyszny, piszinger!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz