sobota, 29 czerwca 2013

KRUCHE CIASTO Z BEZĄ

Zapraszam na kruche ciasto z wiśniami, migdałami i bezą. Łatwe do zrobienia, pyszne do zjedzenia. W letni, słoneczny, niedzielny poranek. Idealne do kawy.



Przygotuj się na 3 etapy - kruche ciasto, wiśnie, beza.

ETAP 1

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mielonych migdałów (2 łyżki zachowaj)
1/3 szklanki brązowego cukru
25 g zimnego masła
1 roztrzepane jajko
zimna woda (ewentualnie)
szczypta soli



Przesiej mąkę, wsyp migdały, dodaj cukier, sól, wetrzyj masło. Gdy struktura zacznie przypominać kruszonkę, dodaj jajko. Szybko zagnieć. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj odrobinę ZIMNEJ wody. 
Gdy będzie gładkie spłaszcz (szybciej stanie się zimne), owiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce przynajmniej pół godziny.



ETAP 2

Owocowy środek:
1/2 kg wiśni
ekstrakt migdałowy
2 - 3 łyżki brązowego cukru

Wydryluj wiśnie, posyp 2 łyżkami cukru, dodaj odrobinę ekstraktu migdałowego. Wyłóż na durszlak, żeby odciekł sok.



ETAP 3

Przygotuj bezę. Oto mój niezawodny sposób - tyle cukru, ile białek. 
Do szklanki wlej białka, do drugiej, taką samą ilość cukru kryształu (nie pudru). Przerzuć wszystko do (najlepiej metalowej) miski i postaw na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj trzepaczką aż cukier się rozpuści, a ścianki zaczną robić się ciepłe, ale nie gorące. 
Włącz mikser i ubijaj białka jeszcze przez 12 - 15 minut, aż piana będzie sztywna. 



Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozwałkuj ciasto (najlepiej pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia) i przełóż do formy 24 cm. Przykryj papierem dociskając go delikatnie do boków, obciąż fasolą i piecz przez 15 minut.
Zdejmij papier i dopiekaj jeszcze 10 minut.
Zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
Podpieczony spód wysyp 2 łyżkami mielonych migdałów. Na wierzch przełóż odsączone wiśnie. Całość przykryj ubitą pianą. 
Piecz jeszcze godzinę. Zostaw ciasto w uchylonym piekarniku.



:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz