niedziela, 25 maja 2014

THAT'S AMORE


To bardzo lekkie, szybkie i wyjątkowo smaczne ciasto z gatunku - jak u mamy, chociaż to akurat pochodzi z ostatniego wydania magazynu Jamiego Olivera.
Przepis z lekkimi modyfikacjami:
175 g masła
175 g brązowego cukru
3 jajka
100 g uprażonych orzechów laskowych
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka malin
pół szklanki jeżyn
garść płatków migdałów
cukier puder

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Foremkę do pieczenia (20 cm) wysmaruj masłem.
Miksuj masło z cukrem, aż będzie delikatne i puszyste.
Dodawaj po jednym roztrzepanym jajku.


W moździerzu rozdrobnij orzechy, wmieszaj je do ciasta. Dodaj mąkę, proszek i zmiksuj wszystko razem.
Przełóż masę do foremki.
Poukładaj owoce i posyp płatkami migdałów.


Przykryj ciasto folią aluminiową i piecz 1/2 h, zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15 - 20 minut.

:)

2 komentarze:

  1. Zrobiło się przepysznie :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kasiu, ciasto jest naprawdę pyszne i łatwo się robi :))

      Usuń