niedziela, 21 września 2014

RESZTKI PYSZNE BEZ RESZTY

Bubble and squeak - bulgoczące i piszczące danie, przywraca resztkom dobre imię - mówi Diana Henry, świetna kulinarna pisarka. Brytyjczycy zajadali się tą prostą potrawą jeszcze w czasach II wojny światowej, i tak im zostało do dziś. Czyli to, co zostało wczoraj, zjedz dzisiaj. 



Podstawa to ziemniaki. Reszta resztek - pełna dowolność. W oryginale można znaleźć kapustę, ale świetna będzie brukselka, kalafior, marchewka, fasola, właściwie wszystko. 
W wersji "resztki delux" można dorzucić kawałki pieczeni albo sera, albo jedno i drugie. Mile widziane zioła.



Moja wersja dla 2 osób:
3 ziemniaki
4 duże różyczki kalafiora
garść groszku cukrowego
kilka plasterków marchewki
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
odrobina masła



Poduś wszystkie składniki, ale nie tak dokładnie jak na puree. Powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Rozbełtaj jajko, dodaj szczyptę soli pieprzu. Wszystko wymieszaj. 
Rozgrzej olej na patelni, przełóż warzywa i dokładnie je ubij, tak aby dobrze przylegały do dna patelni.



Podpiekaj, aż zacznie wydawać charakterystyczne dźwięki. Rozgrzej grill, na warzywach ułóż małe kawałeczki masła i podpiekaj aż wierzch się zarumieni.
Można to oczywiście zrobić bez grilla, ale wtedy trzeba placek odwrócić, co czasami bywa karkołomne, a raczej daniołomne.

Bubble & squeak świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym.



Oto moje resztki. Reszta należy do was :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz