To ciasto właściwie bez mąki. Mocno wilgotne, przypominające sernik.
Sekret tkwi w dobrych, dojrzałych, niepryskanych pomarańczach.
Składniki:
2 pomarańcze
2 łyżki mąki
150 g mielonych migdałów
50 g mielonych, niesolonych pistacji
4 jajka
150 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańcze wyszoruj szczoteczką i gotuj (w całości) przez dwie godziny na małym ogniu.
Ostudź.
Pokrój na cząstki i dokładnie zmiksuj. RAZEM ZE SKÓRKĄ! (To ona nadaje smak).
Jajka ubijaj z cukrem aż masa będzie biała i puszysta. Dodaj puree z pomarańczy i dokładnie rozmieszaj.
Połącz suche składniki i wsyp do masy pomarańczowej.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Foremkę o wymiarach 22 cm wysmaruj masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto.
Piecz około godziny.
Polewa:
1 tabliczka czekolady 70%
1/4 szklanki mleka 3,5%
1 łyżka masła
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodawaj mleko. Na końcu masło. Rozmieszaj.
Udekoruj plastrami pomarańczy.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz