Chrupiąca skórka i bardzo delikatne mięso. Czy o coś jeszcze może chodzić w przyrządzaniu kaczki?
Sposób jest prosty. Potrzebny jest wrzątek i widelec. Najpierw w co najmniej kilku miejscach nakłuwamy kaczkę, potem polewamy wrzątkiem. Skóra od razu się napina. Teraz wystarczy wytrzeć ją do sucha ręcznikiem kuchennym, nie żałować soli i majeranku.
Do środka dobrze jest włożyć ćwiartki jabłek lub (eko)pomarańczy.
I pieczemy. 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Potem obniżamy ją do 200 i trzymamy kaczkę w piecu około 2 godzin.
Zwykle kładę ją na kratkę, aby nie pływała w tłuszczu.
W osobnej brytfance piekę warzywa - cebulę, pietruszkę, marchew, fenkuł.
Gdy zaczną się lekko przypalać, wyjmuję, stawiam na płycie, dodaję mąkę, dokładnie mieszam.
Wyciągam pomarańcze albo jabłka, które piekły się wewnątrz kaczki i dodaję do warzyw. Wlewam bulion, gotuję kilka minut i przecedzam.
Ale to nie jedyne metody...
Wydanie siódme.
KUCHARKA POLSKA
CZYLI
SZKOŁA GOTOWANIA
TANICH, SMACZNYCH I ZDROWYCH
OBIADÓW
ZEBRANA PRZEZ
Florentynę i Wandę
Część druga
Wydanie siódme rozszerzone.
WE LWOWIE
Nakładem autorek
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz