Jamie O. zdecydowanie mnie prześladuje. Wciąż wracają do mnie niewypróbowane przepisy. Tak jak ten - na pieczone winogrona z...serem. Po prostu.
Porcja na 8 osób:
1kg ciemnych winogron
1 łyżeczka brązowego cukru
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
czerwony ocet winny
100 g sera - jaki lubicie (pleśniowego, koziego, camemberta)
pęczek szałwii
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Winogrona ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp cukrem i tymiankiem, skrop oliwą i octem. Piecz kilka minut, aż owoce zaczną pęcznieć.
Wyjmij z piekarnika, wymieszaj z serem i listkami szałwii.
Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez kilka minut, aż ser zacznie topnieć.
Winogrona nabierają nowego, dojrzałego smaku. Jamie Oliver serwuje je w towarzystwie chrupiącego chleba, orzechów i oczywiście z butelką czerwonego wina. To wersja kolacyjna. Śniadaniowa - z puddingiem ryżowym. Na ciepło i na zimno. Z czymkolwiek, jakkolwiek, to smak koniecznie do wypróbowania.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz