Czasy dzieciństwa jako żywo. Duszona karkówka, kluski, ogórki. Łatwa robota, super wspomnienia.
Składniki:
3/4 karkówki
2 cebule
1 łyżka mąki
1 kostka rosołowa
Mięso pokrój na centymetrowe plastry. Posól, popieprz. Rozgrzej masło klarowane i obsmażaj mięso z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do rondla. Na tym samym maśle podsmaż cebulę i dodaj do mięsa. Wrzuć kostkę rosołową, wlej rozmieszaną łyżkę mąki z wodą i dolej wody tak, aby przykryła mięso.
Wstaw mięso do piekarnika, rozgrzanego do 190 stopni C na około 1 1/2 godziny . Pół godziny przed końcem pieczenia możesz dodać gałązkę pomidorków.
Gnocchi, kopytka, ziemniaki, kasza, pasuje wszystko. Smak podkreślą ogórki kiszone albo kapusta.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz