Składniki:
120 g masła
szklanka wiśni
150 g mąki tortowej
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Wysmaruj masłem foremkę (20 cm). Jeśli używasz mrożonych wiśni, oprósz je mąką.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. W osobnej misce albo w mikserze ubij masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, na końcu dodaj wanilię.
Połącz z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj.
Przełóż masę do foremki, na wierzchu ułóż wiśnie i piecz 20 minut w 160 stopniach. Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
Posyp cukrem pudrem i podawaj :)
Przepis na podstawie "The art of french baking" Ginette Mathiot
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz