
Korzystałam z przepisu Hestona Blumenthala. To bardzo zbliżona wersja do polskiego wariantu, pominęłam tylko spód. W oryginale z herbatników digestive.
Oto Mrs Blumenthal's Cheesecake:
składniki:
375 g sera trzykrotnie mielonego
375 g serka kremowego dobrej jakości
5 jaj
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
210 g kwaśnej śmietany
65 g mąki kukurydzianej
160 g drobnego cukru
odrobina masła
Posmaruj masłem foremkę do pieczenia (25 cm). Zmiksuj oba sery, dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki. Dodaj śmietanę, przesiej mąkę. Zmiksuj.
Do białek dodaj cukier, ubij na sztywną pianę.
Delikatnie połącz z serową masą.
Piecz w 150 stopniach C przez 1 godzinę 15 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia.
Najlepiej pozwolić ciastu odpocząć przez całą noc. To słuszna idea...
... sprawdza się nie tylko w przypadku serników :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz