![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWpuPPtemsEpSo2DR5H-Sp0Km8cl17ejo3EkSc0eJVu6F3YUIenNypOnsDhVm0OYa69EdUd9VzHOM0cLGUjWGaIzIRxsA0JfdC1mv-c3dwnDXXMOjuIDOxlKw4bDXnTsAotRXSP_kzRehS/s320/428px-Vittore_Carpaccio.jpg)
I pewnie niewielu wiedziałoby, że taki malarz w ogóle istniał, gdyby nie Giuseppe Cipriani, kucharz który zachwycił się dziełami włoskiego mistrza. A czerwień dominująca w obrazach artysty, jako żywo kojarzyła się Ciprianiemu z polędwicą wołową.
Pewnego razu usłyszał o łzach księżnej Amalii Nani Mocenigo, której lekarz zabronił jadania gotowanego mięsa.
Inspirowany obrazami Carpacciego kucharz, stworzył danie z surowej wołowiny skropionej suto aromatycznym dressingiem z majonezu, cytryny, chrzanu i mleka. I w hołdzie dla malarza nazwał swoje dzieło "carpaccio".
Lata później jego syn Arrigo Cipraiani, stworzył swoją, bardziej nowoczesną wersję. Dziś odmian carpaccio są tysiące.
I to wcale niekoniecznie z mięsem.
Tajemnica udanego carpaccio polega na bardzo cienkim pokrojeniu składników.
Najlepiej zrobić to za pomocą mandoliny.
Składniki:
1 cukinia
otarta skórka z 1/2 cytryny
sok cytryny
mała chili
koperek, natka pietruszki
wiórki parmezanu
sól, pieprz
Pokrój cukinię
Wymieszaj ze szczyptą soli
Skrop oliwą z oliwek, łyżeczką octu balsamicznego i cytryną
Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
Posyp plasterkami chili, wiórkami parmezanu i ziołami
To bardzo odświeżająca przekąska, szczególnie na upalne dni. Świetne będzie też carpaccio z gruszek.
Składniki:
1 gruszka
3 plastry sera pleśniowego
kwiaty tymianku lub listki
orzechy (pekan albo włoskie)
sok z cytryny
oliwa z oliwek
miód
ocet jabłkowy
sól
Poszatkuj gruszkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała
Wymieszaj 3 łyżki oliwy, łyżkę miodu i łyżkę octu, dopraw szczyptą soli
Ułóż gruszkę na talerzu, pokrusz ser
Skrop dressingiem
Posyp kwiatkami tymianku, na koniec dodaj orzechy.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz