Któregoś dnia mnie olśniło - dlaczego nie wypróbować jako podstawy do dań śledziowych, gotowych już ryb w oleju?
Wypróbowałam. Wyszło wybornie.
Wystarczy dobrej jakości śledź i trzy składniki - jabłko, cebula, śmietana.
Pokrój śledzia na kawałki. Ważne jest aby jak najcieniej poszatkować jabłko i cebulę.
Krążki cebuli rozłóż na rybie.
Plastry jabłka pokrój na cienkie zapałki i też porozkładaj.
Przykryj warstwą gęstej śmietany (ja użyłam 18%).
Przed podaniem schłodź w lodówce, aby smaki mogły się przegryźć.
Dobrze jest użyć winnego jabłka i słodkiej cebuli, np. szalotki. Myślę, że dobrze by się sprawdził także śledź w jogurcie.
Czy śledź musi być tylko od święta?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz