Potrzebne będą:
1 kurczak
2 łyżki miękkiego masła
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki
pieprz
garść ulubionych ziół
1 cytryna
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Połącz masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką i świeżo mielonym pieprzem.
Delikatnie oddziel mięso na piersi kurczaka od skóry i posmaruj doprawionym masłem. Dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca.
Resztą masła posmaruj całą tuszkę. Do środka włóż ponakłuwaną cytrynę i zioła. Udka zwiąż sznurkiem. Ułóż w brytfance.
Kurczaka połóż na boku (na skrzydełku i udzie), wstaw do piekarnika i w zależności od wielkości piecz około 25 - 35 minut.
Po tym czasie odwróć kurczaka na drugi bok, polej kilkoma łyżkami wody i piecz znów 25 - 35 minut.
Obróć na grzbiet i piecz 20 minut, wreszcie obróć na piersi i dopiekaj kolejne 20 minut.
Wyjmij brytfankę z piekarnika, przykryj folią aluminiową. Pozwól mięsu odpocząć kilka minut i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz