Słynna włoska, zupa chlebowo-pomidorowa. O tej porze roku niezwykła. Pełna smaku dojrzałych w słońcu pomidorów, aromatycznej bazylii i chleba, koniecznie na zakwasie.
Składniki dla 4-6 osób
2 kg bardzo dojrzałych
pomidorów
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, w
plasterkach
200g dobrego chleba na
zakwasie
2 szklanki bulionu
½ szklanki listków bazylii
1 łyżeczka cukru
Oliwa z oliwek
Świeżo mielony, czarny pieprz
Obierz pomidory. Na grzbiecie
zrób nacięcie na krzyż, włóż pomidory do wrzącej wody i zostaw na 3 minuty.
Wyjmij i obierz. Do rondla wlej oliwę, dodaj czosnek i delikatnie podsmażaj
przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaj pokrojone na kawałki
pomidory i duś około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Z chleba odetnij
skórkę, a środek pokrój na mniejsze cząstki. Do pomidorów dodaj chleb, bulion,
bazylię i cukier. Zamieszaj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem skrop oliwą z
oliwek i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz