Gazpacho - rodem z Andaluzji, popularny na całym świecie chłodnik. Wiele wersji, ale podstawy te same - dojrzałe na słońcu pomidory, pachnące papryki i orzeźwiające ogórki. To lato na talerzu, albo jak mówią w Hiszpanii - sałatka w płynie, czyli hiszpański sposób na upały.
Sposoby przygotowania są dwa. Albo pieczołowicie posiekać wszystkie warzywa w drobną kosteczkę, albo po prostu zmiksować. Wszystko zależy od tego, czy wolimy jednolitą konsystencję zupy czy też chcemy móc rozpoznać jej składniki.
Przygotuj:
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 ogórek sałatkowy
1 chili
1 szalotkę
ew. 1 ząbek czosnku
3 łyżki octu sherry, z białego wina albo szampana
oliwa z oliwek
zioła do przybrania
sól, pieprz
Upał nie sprzyja staniu w kuchni, wybieram więc wersję z mikserem.
Ale najpierw:
Obierz ze skórki pomidory i pozbaw je pestek. Najlepiej robić to nad sitkiem umieszczonym na misce, do której będzie ściekał drogocenny sok.
Pozbaw gniazd nasiennych paprykę, i ogórka pestek.
Obierz szalotkę i czosnek. Posiekaj.
Miksuj wszystkie składniki po kolei. Pomidorom wystarczy krótka chwila, papryka potrzebuje trochę więcej czasu.
Wymieszaj wszystko, wlej ocet, dopraw solą, pieprzem i dodaj kilka kropli oliwy.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz