niedziela, 5 lipca 2015

UPAŁ, CHŁODNIK, GAZPACHO czyli LIQUID SALAD


Gazpacho - rodem z Andaluzji,  popularny na całym świecie chłodnik. Wiele wersji, ale podstawy te same - dojrzałe na słońcu pomidory, pachnące papryki i orzeźwiające ogórki.  To lato na talerzu, albo jak mówią w Hiszpanii -  sałatka w płynie, czyli hiszpański sposób na upały.


 Sposoby przygotowania są dwa. Albo pieczołowicie posiekać wszystkie warzywa w drobną kosteczkę, albo po prostu zmiksować. Wszystko zależy od tego, czy wolimy jednolitą konsystencję zupy czy też chcemy móc rozpoznać jej składniki.



Przygotuj:
4 pomidory
2 czerwone papryki
1 ogórek sałatkowy 
1 chili
1 szalotkę
ew. 1 ząbek czosnku
3 łyżki octu sherry, z białego wina albo szampana
oliwa z oliwek
zioła do przybrania
sól, pieprz

 Upał nie sprzyja staniu w kuchni, wybieram więc wersję z mikserem.
 Ale najpierw:
Obierz ze skórki pomidory i pozbaw je pestek. Najlepiej robić to nad sitkiem umieszczonym na misce, do której będzie ściekał drogocenny sok.
Pozbaw gniazd nasiennych paprykę, i ogórka pestek.
Obierz szalotkę i czosnek. Posiekaj.
 Miksuj wszystkie składniki po kolei. Pomidorom wystarczy krótka chwila, papryka potrzebuje trochę więcej czasu.
 Wymieszaj wszystko, wlej ocet, dopraw solą, pieprzem i dodaj kilka kropli oliwy.


:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz