Lato wciąż trwa. Słońce, upał, grillowana kukurydza z ziołami a na ochłodę zimne carpaccio z buraka.
Przygotuj:
2 kolby kukurydzy
1 łyżkę masła
garść pokrojonej natki
suszony czosnek
Grilluj kukurydzę po 2-3 minuty z każdej strony, aż zacznie się przyrumieniać. Wymieszaj masło z natką pietruszki i suszonym czosnkiem. Natrzyj każdą kolbę i posól.
Pokrój na małe kawałki.
Przygotuj:
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
oliwa
ocet balsamiczny
szczypiorek, mięta
Buraki obierz, wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem i oliwą. Zawiń w folię aluminiową. Piecz około godziny w temperaturze 190 stopni C - w zależności od wielkości buraków.
Ostudź i pokrój na bardzo cienkie plasterki - najlepiej za pomocą mandoliny.
Ułóż na talerzu, dodaj ricottę, szczypiorek i listki świeżej mięty. Wszystko skrop gęstym octem balsamicznym.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz