i się doczekali :)
ciasto:
1 kg mąki
szczypta soli
łyżeczka masła
1 jajko
2 szklanki ciepłej wody
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajko, sól i masło. Posiekaj składniki
nożem. Dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto. Gdy będzie miękkie i
elastyczne, rozwałkuj. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy nałóż farsz i
dokładnie zlepiaj brzegi tworząc szczelną sakiewkę.
farsz:
300g baraniny, jagnięciny lub wołowiny
200g wieprzowiny
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
bulion wołowy
Mięso zmiel albo dokładnie posiekaj. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę, czosnek zetrzyj na tarce albo wyciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko z drobno posiekaną zieleniną i zalej bulionem - tyle, ile zabierze. Farsz musi być luźny, żeby po ugotowaniu wnętrze chinkali mogło pławić się w aromatycznym rosołku.
Gotuj w osolonym wrzątku około 7-9 minut.
jedzmy już...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz