Proste i pyszne ciasto ze sporym dodatkiem kruszonki, pełnoziarnistej mąki, czyli - bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej
125 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g masła
100 g płatków owsianych
1 żółtko
2 łyżki pełnotłustego mleka albo śmietanki
75 g orzechów laskowych
1 1/2 szklanki jagód
Wsyp oba rodzaje mąki do miksera, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Wrzuć zimne, pokrojone na kawałeczki masło. Zmiksuj. Dodaj płatki. Wymieszaj jajko z mlekiem i dodaj do masy. Zmiksuj.
3/4 mieszanki wyłóż w formie do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 15 minut, aż ciasto zacznie się przypiekać.
Do pozostałej masy dodaj posiekane orzechy.
Wyjmij blaszkę, wyłóż jagody - można je oprószyć cukrem - na wierzchu posyp orzechową kruszonką.
Wstaw do piekarnika jeszcze na 30 minut.
Ciasto można przygotować z różnymi owocami. Świetny będzie agrest czy czerwone porzeczki. A jesienią jabłka.
Bazowy przepis na podstawie książki Annie Rigg "Summer berries & autumn fruits".
:)
Na blogu są coraz piękniejsze fotografie... mniam aż się robi :-)
OdpowiedzUsuń