Znakomicie się sprawdza z pieczonymi rybami, w zupach, sałatkach, jako dodatek do mięs, konfitura a nawet główne danie. Nie można go nie spróbować!
Im prościej, tym lepiej. Lepiej nie komplikować. Tu broni się sam smak.
Lucas Hollweg poświęcił fenkułowi cały rozdział w swojej książce "Good Things to Eat". Oto jedna z bardzo udanych propozycji:
składniki:
2 duże albo 4 mniejsze bulwy fenkułu
łyżka masła
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
sok z połówki cytryny
Pokrój fenkuł wzdłuż na ósemki. Nie odcinaj stopki, to sprawi, że warzywo się nie rozwali i utrzyma kształt. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć kawałki fenkułu. Obsmażaj z każdej strony. Gdy każdy część będzie zrumieniona, wrzuć plasterki czosnku, gdy zacznie się przysmażać, wlej bulion i sok z cytryny.
Przykryj pokrywką i duś 15 minut. Zdejmij pokrywkę, skosztuj sosu - ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Gotuj kolejne 15 minut, aż sos stanie się gęsty i oblepi warzywa. W międzyczasie obróć je kilka razy.
Fenkuł już gotowy! Smacznego:)
...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz