Kruche lubi zimne. Wiadomo. Ale nie w tym przepisie. Tu musi być gorąco!
Składniki:
90 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju arachidowego
150 g mąki
szczypta soli
W żaroodpornej misce umieść masło, olej, wodę, cukier i sól.
Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw miskę na 15 min.
Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjmij miskę i od razu dodaj mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką.
Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta.
Gorącą przełóż do formy na tartę i rozgniataj łyżką na całej formie (zostaw trochę do kruszonki).
Nakłuj widelcem. Piecz w 200 st. C przez 15 min.
Marta Gessler zrobiła swoją tartę z morelami i kremem waniliowym. Ja najczęściej robię ją tylko ze śliwkami.
Albo z malinami i kremem
Krem:
250 ml mleka
4-cm kawałek laski wanilii
3 żółtka u 70 g cukru pudru
20 g mąki ziemniaczanej
owoce
Mleko zagotuj z wanilią. Ubij żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
Dodaj mąkę, zamieszaj.
Wyjmij wanilię i powoli wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełóż masę do garnka i mieszaj.
Zagotuj. Gdy pojawią się bąbelki, odstaw.
Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem. Rozłóż owoce, posyp kruszonką (można dodać płatki migdałów, albo pokruszone orzechy) i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Poczekaj aż ostygnie i podawaj.
*Wysokie Obcasy 10.09.11
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz