Znikał szybciej, niż się pojawił...
...mimo, że jego przygotowanie wcale nie jest rzeczą trudną.
Potrzebne będą:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
łubianka malin
Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Masło powinno być bardzo miękkie, dopiero wtedy zacznij miksować je z cukrem.
Gdy masa stanie się delikatna i jasna, dodawaj po jednym żółtku (białka ubij na sztywną pianę). Teraz dodaj wanilię.
Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuj.
Gdy składniki się połączą, wyłącz mikser i delikatnie wmieszaj do ciasta pianę z białek.
Przełóż masę do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Na cieście porozkładaj maliny, "dziurką" do góry. Piecz około 40 minut.
Posyp cukrem pudrem, podawaj z malinami i odrobiną śmietany.
Na ciepło i na zimno:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz