To bardzo szybkie i bardzo proste ciasto z gruszkami. Idealny, jesienny podwieczorek.
Składniki:
2 jajka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
pasta, ekstrakt lub cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 gruszki
Roztop masło i ubij je z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka (po jednym), łyżeczkę pasty waniliowej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Okrągłą foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przełóż masę. Na wierzchu poukładaj ćwiartki obranych ze skórki gruszek.
Możesz posypać grubym cukrem albo płatkami migdałów.
Piecz 40 minut.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz