Tak je nazwała autorka przepisu i rzeczywiście są doskonałe. I dla jedzącego i dla robiącego.
Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
W przepisie oryginalnym są migdały, ja dałam mielone orzechy laskowe i zmniejszyłam ilość cukru (zawsze to robię :)
Przepis Danuty Wyrybkowskiej
"Praktyczna kuchnia domowa" wydanie 1937/38
Utrzeć 12 dkg masła, wmieszać w to 12 dkg migdałów mielonych, 12 dkg mąki i tyleż cukru oraz tłuczoną, sianą wanilię.
Urobić gałeczki, w każdej małe wgłębienie.
Upiec w rzadkich odstępach, bo się rozleją.
Po ostygnięciu nałożyć wgłębienia galaretką owocową.
Piekłam ciasteczka w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz