"Praktyczna kuchnia domowa" zebrała i ułożyła Danuta Wyrybkowska.
Nakład Ilustrowanego Dwutygodnika Kobiecego "Moja Przyjaciółka" Żnin 1937/8
Zmieszać 500 g ugotowanej na miękko fasoli z 375 g śliwek. Z tymi ostatnimi ugotować kiełbasę albo wymieszać w końcu ze 100 g smażonej słoniny.
Według upodobania można przegotować z ziemniakami i podać je oddzielnie. Można również zamiast śliwek wziąć korzenie i w końcu zaprawić octem i jabłkami.
Moją wersję zaprawiłam octem balsamicznym i pomidorami. Świetnie sprawdziła się chorizo. Słoninę pominęłam. Wyszła całkiem hiszpańska potrawa z polskim akcentem w postaci śliwek.
Sztuka gotowania, polegająca dawniej wyłącznie na smacznym przyrządzaniu potraw, ustępuje teraz coraz bardziej sztuce odżywiania (w właściwym tego słowa znaczeniu), gdyż smaczne przyprawienie i estetyczne podanie musi iść w parze z jak najpełniejszym możliwie wyzyskaniem odżywczych własności wszystkich produktów, tak, aby żadne ich naturalne, a cenne składniki nie zostały zmarnowane przez nieumiejętne przyrządzanie.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz