To rzeczywiście "Praktyczna Kuchnia Domowa". Jednogarnkowa, wielosmakowa. Zebrała i ułożyła Danuta Wyrybkowska. Nakład Ilustrowanego Tygodnika Kobiecego "Moja Przyjaciółka" Żnin 1937/8.
Baraninę zastąpiłam jagnięciną, ryż pęczakiem.
Baranina z ryżem na sposób turecki:
1/2 dobrego ryżu wrzucić w duży rondel do gotującej się wody i na wolnym ogniu mieszać z 10 minut, następnie odlać ryż na sito, aby dobrze osiąkł.
Górkę baranią lub tłusty mostek pokrajać na kawałki, jak zwykłe kotlety i posolić je.
Do rondla włożyć kawał łoju baraniego (raczej nieosiągalny) lub masła, następnie ryż, posolić mięso, przekładać ryż obranymi całymi cebulkami "szarlotkami" i postawić na wolnym ogniu, przykryć dobrze pokrywą, aby para nie uchodziła.
Za kwadrans zajrzeć do rondla, podlać łyżką wody i dusić dalej, powtarzając podlewanie mięsa, aż będzie miękkie.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz